- 4 piersi z kurczaka
- 10 dag pieczarek
- 40 dag pomidorów z puszki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 185 ml wytrawnego białego wina
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała zielona papryka
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu i oregano
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Piersi umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowy, natrzeć solą i pieprzem
- Na dużej patelni podgrzać oliwę, wrzucić mięso, smażyć do chwili, aż będzie lekko zrumienione, filety odwrócić i podsmażyć z drugiej strony, wyłożyć na talerz i odstawić
- Na patelnię wrzuciæ cebulę pokrojoną na krążki i smażyć 5 minut, dodać drobno posiekany czosnek, pokrojone w cienkie plastry pieczarki i paprykę, smażyć jeszcze 3-4 minuty, aż papryka się zrumieni
- Wymieszać z koncentratem pomidorowym i smażyć 1-2 minuty, wlać wino
- Zagotować, cały czas mieszając i dodać rozdrobnione drewnianą łyżką pomidory
- Przyprawić rozmarynem, oregano, solą i pieprzem, włożyć kurczaka
- Przykryć i dusić na wolnym ogniu ok. 20 minut, cały czas mieszając, aż mięso będzie miękkie
- Następnie wyjąć mięso i ułożyć na półmisku
- Jeśli sos jest zbyt rzadki, rotować go bez przykrycia 5 minut, aby odparowała woda, doprawić do smaku
- Podawać od razu z makaronem tagliatelle
- Na każdym talerzu ułożyć makaron i 2 kawałki piersi, polać sosem
J.A.
Comments powered by CComment