TORT PIERNIKOWY Z WIŚNIAMI
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka
4 jajka
? szklanki oleju
5 dużych łyżek powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki sody
2 szklanki mąki
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wykonanie:
Wszystko wymieszać. Piec ok. 1h, 170C. Po upieczeniu przełożyć tort dżemem porzeczkowym, masa z torebki np. czekoladowa Qetkera (1/2 opak) i wiśniami. Można ciasto nasączyć sokiem z wiśni (np. gdy ma się kompot wiśniowy). Cały tort oblec ? opak. masy Qetkera. Posypać czym się ma :)
M. Sz.
Komentarze
Ile oleju bo tu tylko znak zapytania.
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Anula