Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • papryka
  • gruszka w półsłodkiej zalewie
  • śmietana kwaśna
  • śmietanka słodka
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz lub papryka ostra
  • papryka słodka
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • ząbek czosnku

 

Wykonanie:

 

Przygotowujemy marynatę. Kroimy pierś w kostkę, dodajemy soli, pieprzu, posiekanego wcześniej czosnku i posypujemy obficie ziołami. Wszystko mieszamy tak, aby zioła dokładnie pokryły mięso, możemy dodać odrobinę śmietanki lub oliwy. Odstawiamy tak przygotowaną marynatę na kilkanaście minut. W tym czasie kroimy paprykę i gruszkę w kostkę. Rozgrzewamy patelnię. Na dobrze rozgrzany tłuszcz dajemy mięso, wówczas mięso będzie soczyste i jędrne. Jak już mięso będzie ładnie obsmażone dodajemy trochę soku z gruszek, śmietanę kwaśną i słodką. Wszystko mieszamy i zagotowujemy na małym ogniu, dodajemy pokrojone wcześniej paprykę i gruszkę. Przykrywamy pokrywką aby mięso doszło. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i ziołami. Podajemy z ryżem.

 

Pycha!

 

A.SD.