Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 3 szklanki otrębów pszennych
  • 3 łyżeczki soli
  • 5 dkg drożdży
  • 1 litr wody
ewentualnie pestki słonecznika, dyni...

 
Drożdże rozpuścić w litrze letniej wody.
Zmieszać mąkę z otrębami i solą, a następnie dodać do tego rozpuszczone drożdże, wymieszać dokładnie
ewentualnie dodać pestki
Ciasto wylać do form keksowych wysmarowanych margaryną i obsypanych bułka tartą.
Zostawić na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Piec 70 minut w temperaturze 180 oC.
Po wyjęciu z piekarnika chleby należy dosyć szybko wyjąć z form.

M. J.