Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki TARTY SZPINAKOWEJ

Ciasto

  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 1 zółtko ? białko zostawić na później
  • 0,5 szklanki wody


Połączyć składniki, wyrobić ciasto na gładką masę, wodę dodawać powoli żeby ciasto nie było zbyt miękkie. robić z ciasta kulkę, zawinąć w folię spożywczą by nie obeschło, włożyć do lodówki na pół godziny ? podobno im dłużej tym lepiej, ja trzymałam 1 godzinê i było ok.


Farsz

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (koniecznie!!!), może być starta papryka
  • czosnek


cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni
dodać szpinak, smażyć aż odparuje
doprawić

na koniec wycisnąć czosnek
ostudzić

wyłożyć ciasto na formę, nakłuć widelcem
pozostałe z produkcji ciasta białko ubić i zmieszać łyżką ze szpinakiem
wyłożyć szpinakową masę na ciasto

 

Całość polać:

ubić pianę z dwóch białek, następnie dodać dwa żółtka i dalej ubijać

do piany dodaæ żółty ser cienko starty, wymieszać łychą

wyłożyć wszystko na szpinak
posypać żółtym serem
piec 20-30 minut w 200 stopniach.


Zrobiłam tą tartę, ale zrobił mi się za wilgotny spód i nie chciał się upiec.  Myślę, że lepiej będzie najpierw podpiec

samo ciasto, potem wyłożyć farsz i piec dalej.

 

Smacznego
M. J.