Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 Składniki ciasta:

  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 4 jaja
  • 2 szklanki drobno utartej marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • orzechy włoskie
  • rodzynki

 

Polewa:

  • 1 czubata łyżka kakao
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki zimnej wody



Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew oraz proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy, rodzynki. Piec w temp. 180 st. C, ok. 40 minut.
Polewę robimy mieszając wszystkie składniki i gotując na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto.
Ciasto marchewkowe jest jeszcze lepsze jest z serkiem waniliowym.

RH