Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki  maki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Następnie:
  •  2 puszki mandarynek
  •  2 szklanki soku pomarańczowego
  •  2 budynie waniliowe (po 40g)
  •  2 opakowania herbatników zwykłych ("Petitki")
  •  2 opakowania herbatników czekoladowych ("Petitki")
  •  4 opakowania Śmietan-fix
  •  1/2 litra śmietanki kremówki 30%   do deserów
  •  3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudziæ,  nasączyć (woda + sok z cytryny + cukier). Na biszkopcie ułożyć odsączone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego ugotować budyń (sok z mandarynek i 1 1/2 szkl. soku pomarańczowego zagotować, w 1/2 szkl. soku rozpuścić 2 budynie, wlać na gotujący się sok, mieszając.) Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyñ. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę.

Uwagi:
Ciasto jest najlepsze następnego dnia, gdy herbatniki nasiąkną kremem, wówczas dobrze się kroi. Życzymy smacznego.

M. Sz.