- 1,5 szklanki mąki
- pół kostki dobrej margaryny
- 4 czubate łyżki cukru
- jajko
- łyżka śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać i wymieszaæ z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać margarynę, cukier, jako oraz śmietanę i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Tak przygotowanym ciastem wylepić natłuszczoną blaszkę (przepis na blaszkę o wymiarach ok. 30 x 25 cm)
Składniki masy:
40 dag łuskanego słonecznika
pół szklanki cukru
2 łyżki miodu
pół kostki dobrego masła
W rondelku wymieszaæ masło z cukrem oraz miodem i mieszając stopić na ogniu. Do płynnej masy dodać łuskany słonecznik. Tak przygotowaną masę delikatnie wylać równomiernie na surowe ciasto w blaszce. Piec ok. 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
S. B.
Smacznego
Comments powered by CComment