Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki

  • 3 małe bakłażany
  • 4 małe pomidory
  • Oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • Świeża bazylia
  • Kostka bulionu drobiowego


Wykonanie:

  • Bakłażan obrać, oczyścić z pestek i pokrojony w centymetrowe paski lekko podsmażyć na oliwie
  • Dodać pokrojone pomidory, czosnek i bazylić
  • Po 10 minutach całość przełożyć do garnka
  • Kostkę bulionu rozpuścić w ok. 1,5l wody, wlać do warzyw i gotować ok. 15 minut
  • Podawać z grzankami z pieczywa

 

Bakłażan, gruszka miłosna, oberżyna, jajko krzewiaste i bakman to psianka podłużna (Solanum melongena) z gatunku roślin z rodziny psiankowatych. Pochodzi z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii. W Polsce uprawiana wyłącznie w sprzyjających warunkach mikroklimatycznych.

 

 
 
Obraz pochodzi z wiki  http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Baklazan001xx_s.jpg