Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

SKŁADNIKI:

  • 75 dag wołowiny (tzw. zrazówki)
  • 30 dag wędzonego surowego baleronu
  • 10 dag borowików
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka rosołu
  • cebula
  • marchew
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta tymianku, listek laurowy, pieprz, sól

WYKONANIE:

  • Mięso wypłukać, pokroić na 6 plastrów, lekko rozbić tłuczkiem
  • Grzyby oczyścić, wypłukać i drobno pokroić.
  • W rondlu rozgrzać połowę tłuszczu, dodać grzyby i pokrojony w paski baleron, smażyć ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu
  • Dodać tartą bułkę, natkę pietruszki i roztarty czosnek, trzymać na małym ogniu jeszcze przez 5 minut, stale mieszając
  • Przyprawić solą i pieprzem, ostudzić, podzielić na 6 równych części
  • Na każdy rozbity płat mięsa nałożyć grudkę farszu, założyć brzegi miêsa, zwin±æ dok³adnie i obwi±zaæ bawe³nian± nici±.
  • ?    W rondlu rozgrzaæ pozosta³y t³uszcz i obsma¿yæ zraziki ze wszystkich stron, a nastêpnie dodaæ obran± i drobno pokrojon± cebulê oraz utart± marchew
  • ?    Dusiæ przez 5 minut, potem dolaæ wino wymieszane z roso³em, dodaæ zio³a i dusiæ na ma³ym ogniu do miêkko¶ci
  • ?    Uduszone zrazy wyj±æ z rondla, usun±æ nici i trzymaæ w cieple; sos zagê¶ciæ, doprawiæ do smaku sol± i pieprzem, przetrzeæ przez sitko
  • ?    U³o¿yæ zraziki na pó³misku i polaæ sosem
  • ?    Podawaæ z ry¿em lub makaronem

DOBRA RADA:
?    Mo¿na zamiast baleronu u¿yæ niezbyt t³ustego boczku, a grzyby zast±piæ pieczarkami

 

J.A.