Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1,5 łyżki maki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubijamy 4 białka na sztywną pianę.
W osobnym naczyniu ubijamy 4 żółtka z 4 łyżkami cukru dodajemy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Następnie łyżką dodajemy ubite białka do masy z  żółtkami i mąką i delikatnie mieszamy.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 oC przez 15-20 min.
 

Kokosanka:
  • 20 dkg wiórek kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 5 białek


Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy na małych obrotach dodając kolejno wiórki kokosowe.
Na blachę wykładamy papier, smarujemy tłuszczem i pieczemy. Po upieczeniu ściągnąć papier.

Masa budyniowa:

  • 5 żółtek
  • 15 dkg cukru
  • 0,5 l mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 kostki margaryny

Żółtka ubić z cukrem, dodać 1 szklankę mleka rozmieszanego z mąką ziemniaczaną oraz 1 szklankę mleka ciepłego i wszystko wymieszać.
Powstałą masę przelać do garnka i zagotować na bardzo małym ogniu mieszając aż do zgęstnienia. Następnie wystudzić.

Margarynę utrzeć dodając stopniowo wystudzoną masę budyniową

Masę wyłożyć na biszkopt, położyć placek kokosowy i polać polewą czekoladową.

 

Smacznego.

  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1,5 łyżki maki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubijamy 4 białka na sztywną pianę.
W osobnym naczyniu ubijamy 4 żółtka z 4 łyżkami cukru dodajemy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Następnie łyżką dodajemy ubite białka do masy z  żółtkami i mąką i delikatnie mieszamy.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 oC przez 15-20 min.
 

Kokosanka:
  • 20 dkg wiórek kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 5 białek


Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy na małych obrotach dodając kolejno wiórki kokosowe.
Na blachę wykładamy papier, smarujemy tłuszczem i pieczemy. Po upieczeniu ściągnąć papier.

Masa budyniowa:

  • 5 żółtek
  • 15 dkg cukru
  • 0,5 l mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 kostki margaryny

Żółtka ubić z cukrem, dodać 1 szklankę mleka rozmieszanego z mąką ziemniaczaną oraz 1 szklankę mleka ciepłego i wszystko wymieszać.
Powstałą masę przelać do garnka i zagotować na bardzo małym ogniu mieszając aż do zgęstnienia. Następnie wystudzić.

Margarynę utrzeć dodając stopniowo wystudzoną masę budyniową

Masę wyłożyć na biszkopt, położyć placek kokosowy i polać polewą czekoladową.

R. G.