Składaniki na ciasto orzechowe:
  • 2 jajka
  • 0,5 kg m±ki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki śmietany
  • 20 dkg margaryny
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:
            Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz margarynę wyrobić na ciasto, następnie dodać jajka, miód oraz śmietanę.
Podzielić ciasto na 2 części i piec 2 placki przez 15 minut w temperaturze 175 oC.

Na drugi placek przed włożeniem do piekarnika wylać orzechy uprzednio przygotowane w następujący sposób:
  • 20 dkg orzechów
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki miodu

Wszystkie składniki podsmażamy i lekko studzimy (nie może być zimne, bo zrobi się lepkie i nie będzie można rozsmarować)

Masa budyniowa:
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 litra mleka

Wymienione składniki ugotować na 0,5 l mleka. Do gorącego budyniu dodać 1 kostkę margaryny i rozetrzeć.
Masę budyniową przekładamy 2 placki i gotowe. Część z orzechami powinna być na górze.

Smacznego

R. G.