Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • margaryny
  • 8 łyżek cukru
  • 5 dkg drożdży
  • 4 jajka (same żółtka), białka odłożyć do smarowania rogalików przed pieczeniem
  • 1 szklanka mleka
  • cukier waniliowy
  • marmolada twarda np. wieloowocowa

Wykonanie:

Rozczyn: łyżeczka cukru + łyżka mąki + drożdże + ? szklanki ciepłego mleka. Odłożyć do wyrośnięcia.

4 żółtka utrzeć z 8 łyżkami cukru ? może być mikserem, nie musi być bardzo puszyste

? margaryny roztopić z ? szkl. mleka

Rozczyn + utarte żółtka + mleko z margaryn± ? wyrobić ciasto i zostawić, by wyrosło.

Z kuleczek rozwałkować ciasto i pociąć na trójkąty. Trójkąty smarowaæ marmoladą i zwijać bokiem w kierunku wierzchołka.

Piec 160 stopni C, termoobieg używać na 2 blachy. Piec krótko ok. 15 minut.

M. Sz.

 

smacznego