Składniki:

  • podłużne biszkopty (ja kupuję w Biedronce dużą paczkę, ale na moją blachę i tak zawsze kilka zabraknie, więc kupuje już dwie)
  • 2 opakowania serka mascarpone (250 g) - też w Biedronce - Piątnica
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 szklanki likieru Amaretto
  • czekolada w proszku lub kakao


Wykonanie:

Z 2 łyżek kawy zrobić 1,5 szklanki kawy. Ostudzoną kawę wymieszać z amaretto.

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać serki, a na końcu bitą pianę z białek.

Biszkopty zamoczyć na 1 sekundę w kawie z likierem, a następnie ułożyć na dnie blachy.

Połowę masy wyłożyć na biszkopty. Posypać czekoladą lub kakao (ja tu sypię słodkie kakao dla dzieci). Na to wszystko znowu biszkopty moczone w kawie, masa i kakao (tu daję zwykłe, gorzkie).

Gotowe ciasto wstawiæ do lodówki.

Smacznego

M. Sz.