Składniki:

  •     2 szklanki mąki
  •     przyprawy (oregano, cząber, estragon, papryka ostra i słodka i inne), sól
  •     3 dkg drożdży
  •     1 łyżka cukru
  •     pół szklanki letniej przegotowanej wody
  •     3-4 łyżki oleju
  •     szynka, papryka, pieczarki, pomidor, ser  żółty (lub inne składniki według swojego smaku)

Wykonanie:

Najpierw należy przygotować w szklance lub garnuszku drożdże - 3 dkg drożdży rozcieramy z cukrem i odstawiamy na kilka minut - najlepiej w ciepłe miejsce.

Do miski wsypujemy mąkę, sól i przyprawy - wszystko mieszamy. Następnie dodajemy wodę, rozpuszczone drożdże i olej. Ciasto należy ładnie wyrobić aż do uzyskania konsystencji plasteliny. Wyrobione ciasto zostawiamy na 10 minut, żeby trochę wyrosło.

Ciasto należy wyłożyć na blachę wysmarowaną olejem albo wyścielaną papierem (pergaminem) - ciasto można rozwałkować bądź uformować ręcznie. Następnie ciasto należy wysmarować ketchupem i ułożyć a nim pozostałe składniki według własnego smaku i upodobania.

Piec w piekarniku o temperaturze 150 stopni przez 30 minut.

 

 

Smacznego