SKŁADNIKI:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 10 dag pieczarek
  • 40 dag pomidorów z puszki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 185 ml wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała zielona papryka
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu i oregano
  • sól, pieprz

WYKONANIE:
  • Piersi umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowy, natrzeć solą i pieprzem
  • Na dużej patelni podgrzać oliwę, wrzucić mięso, smażyć do chwili, aż będzie lekko zrumienione, filety odwrócić i podsmażyć z drugiej strony, wyłożyć na talerz i odstawić
  • Na patelnię wrzuciæ cebulę pokrojoną na krążki i smażyć 5 minut, dodać drobno posiekany czosnek, pokrojone w cienkie plastry pieczarki i paprykę, smażyć jeszcze 3-4 minuty, aż papryka się zrumieni
  • Wymieszać z koncentratem pomidorowym i smażyć 1-2 minuty, wlać wino
  • Zagotować, cały czas mieszając i dodać rozdrobnione drewnianą łyżką pomidory
  • Przyprawić rozmarynem, oregano, solą i pieprzem, włożyć kurczaka
  • Przykryć i dusić na wolnym ogniu ok. 20 minut, cały czas mieszając, aż mięso będzie miękkie
  • Następnie wyjąć mięso i ułożyć na półmisku
  • Jeśli sos jest zbyt rzadki, rotować go bez przykrycia 5 minut, aby odparowała woda, doprawić do smaku
  • Podawać od razu z makaronem tagliatelle
  • Na każdym talerzu ułożyć makaron i 2 kawałki piersi, polać sosem

J.A.